Ärr

Ett ärr är en läkning av en skada i huden. När huden skadas, bildas en såröppning där kroppen börjar producera ny ärrvävnad för att läka såret. Ärrvävnaden är ofta mindre elastisk och mindre följsam än normal hudvävnad, vilket kan leda till att ärret blir synligt på huden. Ny vävnad kan också få en annan färg än omgivande hud, vilket kan göra ärret synligt. Ärr kan bildas av olika orsaker, såsom skador, operationer eller inflammatoriska sjukdomar.

platta ärr, hypertrofiska ärr, keloider
Ärr kan se olika ut beroende på hur allvarlig skadan var och hur länge den har varit där. Vissa är små och nästan osynliga, medan andra kan vara stora och märkbara. Ärr är en naturlig del av läkningsprocessen och de flesta människor har åtminstone ett par stycken på huden. Ärr kan bildas efter skador, operationer eller infektioner som skadar huden. De kan vara röda, rodnade och svullna i början, men med tiden blir de mer jämna och försvinner ofta helt. Men vissa kan vara permanenta och kvarstå livet ut.

Det finns olika typer av ärr


Platta ärr

Ett platt ärr ligger på samma nivå som omgivande hud. Det är en vanlig typ av ärr som bildas efter att ett sår har läkt. De kan vara olika stora och kan ha olika färg, beroende på sårets storlek och placering på kroppen. De är vanligtvis inte så märkbart som andra typer av ärr, såsom keloider eller hypertrofiska ärr, men de kan fortfarande vara synliga om de är stora nog eller har en annorlunda färg än omgivande hud. Många människor försöker dölja eller minimera synliga platta ärr genom att använda hudvårdsprodukter eller kosmetiska behandlingar.

Keloider 
Keloider är en typ av ärr som bildas när kroppen producerar för mycket vävnad efter till exempel en skada eller operation. De uppkommer när såret inte läkt på normalt sätt. Keloider är mer omfattande än andra typer av ärr, och de kan bli stora och runda i form. Keloider har en benägenhet att sträcka sig utanför det skadade området. Keloider är ofta röda eller lila, upphöjda och hårda. De kan bli svullna och rodnade.

Hypertrofiska ärr 

Hypertrofiska ärr bildas när kroppen producerar för mycket ärrvävnad efter till exempel en skada eller operation. Hypertrofiska är vanligtvis mindre omfattande än keloider, men de är ofta synliga på huden. De är oftast röda och svullna, och de kan klia och vara ömma. De kan också ha en rynkig yta. De är nästan alltid begränsat till själva sårytan/skadan, men de kan bli mer synliga om de får en annan färg än omgivande hud.

Kontrakturer

Kontrakturer är särskilt svåra ärr som ofta uppstår vid förlust av stora hudområden, t.ex. efter brännskada, vid hudsjukdom som epidermolysis bullosa (EB). Hudkanterna dras samman vilket kan förhindra rörlighet i leder och muskler. 

I allmänhet är ärr ofarliga och de flesta människor lever fullt ut med sina ärr utan några problem. Det är dock viktigt att vara försiktig när man har ett sår och undvika att skada det ytterligare, eftersom det kan leda till en ärrbildning. Det är också viktigt att rådfråga en läkare om man har oro för sina ärr eller om man vill veta mer om behandlingar för att förbättra utseendet på ärr.

Du kan läsa mer om ärr, ärrbehandling och behandling av ärr med silikontejp på apotek:
Apotek Hjärtat "Ärrbehandling: Tips och råd för mindre ärr"
Apohem.se "Har du fått ärr? Så behandlar du ärren med silikontejp!"
Sårcentralen.se "Ärrbehandling:Få bort ärr med silikontejp"
Siltape® är ett varumärke som ägs av
Advancis Medical UK (Brightwake Ltd).
Alla rättigheter reserverade.

Silikontejp i världsklass

Siltape är en medicinsk silikontejp för ärrbehandling. Tejpen är mjuk och skonsam. Siltape kan användas i alla situationer där vanlig tejp används, utmärkt på torr, skör och känslig hud. Finns att köpa på apotek.
Konsumentkontakt: MEDFOUR AB | Org.nr 559008-9024 | info@medfour.se | +46 (0) 8-122 014 20
MEDFOUR AB är en snabbväxande svensk distributör av produkter inom sårbehandling, vardagshälsa och medicinteknik. Våra varumärken MGO Manukahonung – manukahonung från Nya Zeeland, Manuka Fill – sårsalva för behandling av alla typer av sår, Cl-ear – örondroppar och öronspray som tar bort vaxpropp och öronvax, Siltape – silikontejp för ärrbehandling och Activon – sårsalva och förband med manukahonung. Finns att köpa på apotek.